no
6/Dvorci/slider

7. фебруар 2015.

Banjsko carstvo Hagymatikum

Нема коментара
Banjsko carstvo Hagymatikum

Dragi moji,
predstaviću vam svoju prvu gošću na blogu, mladu putnicu Ninu Trivković.
Za Ninu je svaki dan jedno malo putovanje. Ne vozi kola, jer u prevozu doživi taj osećaj putovanja i saputnika. Ustvari, ceo život posmatra kao jedno veliko putovanje na kom upoznaje neke bitne i nebitne ljude, proba zanimljive stvari ili proćerda vreme radeći pogrešne, sa godinama upoznaje sebe, stiče bogato iskusstvo koje pakuje u svoj lični kofer sa uspomenama i znanjem koje je brižno sakupljala.
Svoj blog https://kofernjaca.wordpress.com/ je pokrenula iz čiste ljubavi pema putovanjima. Takođe svakodnevno zanimljivim sadržajima ažurira svoju fejsbuk stranicu https://www.facebook.com/kofernjaca pa je možete pratiti i putem nje.
Kako je vreme zimsko i većinu vremena provodimo u zatvorenom prostoru, Nina nam predstavlja idealno mesto za odmor koje je je ekonomično, lepo i ne previše udaljeno.

Pa pročitajmo šta nam Nina Trivković, odnosno "Kofernjača" predlaže:

Mađarska je zemlja banja u kojoj je najnormalnije da porodica nedelju, umesto na porodičnom ručku provede u banji i bade mantilu. Sreća je naša da nam je Mađarska sused i da su naše agencije prepoznale zainteresovanost turista i za tako neke destinacije. Ja sam prošle godine prvi put bila u nekoj banji i to Eržebet u mestu Morahalom. Sećam se da mi je prijalo to celodnevno opuštanje i da sam se i nekoliko dana posle banje i masaže, osećala rasterećeno i kao na oblaku. Pre neku subotu smo se tetka i ja uputile u jednu drugu mađarsku banju, isto nadomak Segedina. Banja se zove Hibermatikum, a svoje utiske Kofernjača prenosi u redovima koji slede.

Korisne info

Neću ovom prilikom navoditi ime agencije, ali mislim da ćete lako saznati preko koga sam išla. Elem, uglavnom kada se ide u banju preko agencije, budite spremni da se kreće dosta rano. Negde oko 5, pola 6 kreće autobus sa parkinga Sava centra. U ovu banju, smeštenu u mestu Mako, smo stigli negde oko 10, pola 11. Povratak je bio u pola 6. Nije tolika gužva bila na granici, nego smo novac promenili u menjačnici, odmah nakon graničnog prelaza, pa se to malo odužilo. Kada smo već kod novca, verovatno znate da je mađarska valuta forinta i da je jedan euro oko 300 i nešto forinti. Inače, sam aranžman košta 1400 dinara sa popustom i uključuje prevoz i uslugu pratioca. Ulaz u banju se doplaćuje u autobusu i iznosi 2000 forinti bez saune. Sauna se doplaćuje 900 forinti. U suštini, dovoljno vam je 20 eura da promenite za najosnovnije potrebe.Ovaj aranžman uključuje samo prevoz do i od banje i uslugu turističkog pratioca. Naspram ovog aranžmana, aranžman za banju Morahalom uključuje i posetu hipermarketima nakon celodnevnog kupanja. Ulaz za banju, ručak, masaža i sve te dodatne usluge se naravno dodatno naplaćuju. 

Mala zanimljivost vezana za mesto Mako jeste da je ono poznato po crnom luku i da je zgrada u kojoj se nalaze bazeni spolja nalik na lukovicu. Banja Hibermatikum je inače novijeg datuma, otvorena je pre dve godine. Unutra je sve novo i očuvano i čisto i lako se orijentišete. Zapamtićete njen neobični spoljašnji izgled, ali i neobični enterijer i uzivaćete. Što se tiče osoblja, ono uglavnom zna engleski, ali može delovati arogantno ili odbijati da priča na engleskom.


U ovom postu želim da napomenem i nešto što je nama vodič zaboravio da naglasi. Naime, umesto ulaznica, dobijate narukvice crvene boje. U sredini narukvice se nalazi senzor koji prislonite na neki kao aparat, desno od recepcije. Nakon što čujete da je senzor reagovao, ulazite u banju i odmah idite desno, pa stepenicama dole. Tu vam se nalaze svlačionice i ormarići, fenovi i toalet sa tuš kabinama. Tu sad dolazimo do druge začkoljice, a to je da morate prići jednom automatu i ponovo prisloniti crvenu narukvicu. Tako ćete videti koji su brojevi ormarića slobodni i moći da odložite svoje stvari, bez mnogo lutanja i sudaranja. Tetka i ja smo se vrtele jedno 20 minuta, dok nismo shvatile kako to sve funkcioniše, pa zbog toga ovo naglašavam.  Dakle, kada uđete u svlačionicu idite pravo i videćete automat. Druga manja napomena je da ponesete svoj fen ili kapu za kosu. Njihovi fenovi su jako slabe jačine, pa možete kosu sušiti sat vremena. Ja sam ponela svoj bade mantil, a verujem da ga možete iznajmiti i na recepciji.

Nakon što se popnete opet gore, sa desne strane ćete proći kroz vrata i pravo videti ulaz u centralni deo sa bazenima.Tu imate 3 bazena i temperatura je mislim negde oko 28-30 stepeni. Voda jeste topla, ali ne preterano i po izlasku imate utisak da nosite okove na nogama. U jednom od bazena se nalazi neka kao pećina u kojoj su na plafonu reflektori koji menjaju boje, pa to bude zanimljivo. Povremeno se uključuju i slapovi. U drugom bazenu imate đakuzi i fantastičan je osećaj kad legnete na prskalice i prepustite se kompletnoj vibrirajućoj masaži tela. Ko ne voli đakuzi, može da odigra partiju šaha u vodi. Videćete dva stola sa šahovskom tablom i dve stolice u tom istom bazenu.
Treći bazen je zanimljiv jer se nastavlja u jedan manji ,da tako kažem. U tom manjem i užem delu se povremeno uključuju veštački virovi, kako sam ih ja prozvala pa to baš bude zabavno. Voda vas nosi u krug sve većom brzinom i teško da ćete se izvući dok se to ne isključi. 

Ukoliko bi iz ovog centralnog dela izašli i skrenuli desno pa opet stepenicama desno, došli bi do sauna. Taj dan kad smo mi bili je bio i neki šou sauna majstora, ali kako nisam ljubitelj iste, propustila sam ga. Ako ne želite u saunu, već izađete iz centralnog dela pa skrenete desno i produžite pravo, ubrzo ćete videti putokaz za restoran koji vodi opet na desno. Ako rešite da idete pravo pravo i da prođete sa desne strane deo sa stoni fudbalom, a sa leve deo za decu, dolazite do još jednog, neverovatnog bazena. Bazena sa jodom, u kom je temperatura 39 stepeni. E, to je banja. Ta topla voda vas toliko umiri i opusti da ćete zaboraviti na sve. Postoji i opcija da iz zatvorenog dela isplivate napolje i to isto bude doživljaj. Volela bih da doživim banju kada je napolju minus, a ja se brčkam. 

Ukoliko ste zainteresovani za masaže kojih ima zaista mnogo, potrebno je da prvo zakažete termin na recepciji pa onda da idete stepenicama gore, koje se nalaze desno od bazena sa jodom. U ponudi su švedska masaža, masaža kafom, masaža čokoladom, vulkanskim kamenjem i ko zna još čim. Masaže traju 30 ili 50 minuta, u zavisnosti od vašeg izbora, a cene se kreću od 2200 forinti pa do 4,5 hiljada. Mi nismo uspele da zakažemo termin jer su sve masaže ili u 5 ili u 6 popodne, što nam je bilo kasno zbog povratka. 
U sklopu banje se nalazi i frizerski i kozmetički salon. U očajanju mi je čak palo na pamet da zakažem feniranje, kako bih lepo osušila kosu, ali ništa od toga. 

Što se tiče spoljašnjih bazena, videle smo jedan veliki olimpijski i jedan drugi koji ima veštačke talase. Nisam se udubljivala u spoljašnje, ali mislim da ih ima dovoljno, da vam bude zanimljivo i preko leta. U zgradi pored ove sa centralnim bazenima, se nalazi unutrašnji olimpijski bazen. On je super za plivanje, jedino što je svuda plitak. U svakom slučaju, za plivanje je odličan i nema gužve. Generalno u celoj banji taj dan nije bila neka gužva, što je baš prijalo. 

Što se tiče hrane, moram da pohvalim ponudu restorana. Širok izbor jela, prilozi, salate, za svakog ponešto. Tetka i ja smo platile dva glavna jela sa salatama oko 3000 forinti, što ispadne 5 eura po osobi. Obroci su jako obilni i ukusni, a cena kao što vidite smešna.  Ja sam inače slatkoman i nisam odolela kolačima, koji su samo na izgled lepi, a kada se probaju ne baš. Slobodno ih preskočite. U nastavku restorana imate kasu na kojoj se plati sve što ste izabrali, a pored te kase se nalazi kasa kafića i bar gde možete poručiti kafu ili čaj. Unutar banje se nalaze i automati za kafu, gde je ona povoljnija.
Sve u svemu, banja je za svaku preporuku.  Prvo što je blizu, drugo što je povoljna, treće što ima nove bazene i četrvto što ima dobru klopu i odlične bazene. Eto još jedne ekonomične ideje za vikend putovanje a do sledećeg pakovanja, prenesite mi svoje utiske o banjama. Da li tamo idete samo kada imate zdravstveni problem ili volite da se opustite i bez toga? Da li su vam lepše naše ili njihove banje? Da li postoji neka banja u Mađarskoj ili nekoj drugoj zemlji koju biste preporučili? Ćao, ćao, do sledećeg susreta na blogu.

Još putopisa iz Mađarske možete pročitati na sledećim linkovima:
-http://Kraljica Dunava - Budimpešta
-http://Sentandreja - 1001 razlog zašto tamo
-http://Vodič kroz Segedin

author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Нема коментара

Постави коментар

Budite slobodni da komentarišete, predlažete, pitate i Vaša iskustva podelite samnom.

Mesto za vašu reklamu. Ukoliko ste zainteresovani kontaktirajte me na sd.sladjana@gmail.com
Što slučajno, što namerno, uglavnom ničim izazvano, malo putujem, malo pišem, malo i fotografišem. Da iz sećanja ne izbrišem, dođoh na ideju da na blogu ponešto i zapišem :) [Slađana Marić] (https://lh5.googleusercontent.com/-uPBpldK3rCU/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAAA/OTp4WBJB4_g/s96-c/photo.jpg)