no
6/Dvorci/slider

7. мај 2015.

Prag - deo 1/5 - četvrt grada - Novi Grad (Nové město)

2 коментара
Prag - deo 1/5 - četvrt grada - Novi Grad (Nové město)




U “Grad iz bajke”, “Grad zlatnih krovova”, “Grad stotinu kula”, “Zlatni Prag”, “Kameni grad”, “Srce Evrope” ili “Zlatni brod na Vltavi”, koji su samo neki od naziva ovog divnog grada, stigli smo rano popodne. Mnogo hvalospeva sam se naslušala pre nego što sam Prag posetila i gotovo uvek sam u sebi mislila "ma hajde, to je već preterivanje…", međutim, svaki od navedenih epiteta mu je opravdano pripisan, i svaki mu izuzetno pristaje, pa nakon svega što sam videla, ostala sam i ja zadivljena i obećala sebi da ću mu se sigurno vratiti bar još jednom. 
Putopis iz Praga ću pisati u nekoliko delova i u svakom od njih predstaviti po jednu četvrt grada, redom kako sam ga i obišla.
U ovom prvom delu opisaću četvrt Novi Grad (Nové město) 
Sledeći, drugi putopis će biti o delu grada Mala Strana (Malá Strana)(pročitaj više....).
dok će peti i poslednji sadržati Višehrad (Vyšehrad). - (pročitaj više....)
Pa krenimo u susret ovoj divnoj slovenskoj "dami"...
Kako ne bismo gubili dragoceno vreme, odlučili smo da vreme do smrkavanja iskoristimo za upoznavanje Novog Grada (Nové město), koji se nalazi na desnoj obali Vltave, koja preseca grad. Ovaj deo grada je bila ujedno i naša prva stanica od napuštanja Bratislave.
U IX i X veku na mestu današnjeg Praga, na obe obale Vltave postojala su dva grada. Praški zamak (Pražský hrad) na levoj obali i Višehrad na desnoj. Kasnije su na levoj strani u podnožju Praškog zamka (hrada) nastala dva naselja-Hradčani (Hradčany) i Mala Strana (Malá Strana), dok je na desnoj strani nastao u susedstvu Višehrada prvo Stari Grad (Staré Město) a zatim i Novi Grad (Nové město).
Novi grad (Nové město) je delo Karla IV. U XIV veku gusto zbijene zgrade nisu mogle da zadovolje potrebe Starog Grada i Male Strane koji su se ubrzano razvijali, pa je bilo neophodno sagraditi Novi Grad koji je građen u skladu sa svojom ulogom prestonice Svetog rimskog Carstva. Sa gradnjom se počelo 1348.god. južno od Starog Grada. Period uspona se vrlo brzo završio pa je Novi Grad (Nové město) u jednom periodu postao jedan od najsiromašnijih delova grada. Godine 1784. je izgubio svoju nezavisnost i zajedno sa ostalim istorijskim gradovima (Stari Grad, Mala Strana i Hradčani) ušao u sastav jedinstvenog Praga kao jedna od njegovih četvrti, te od tada potiče većina zgrada u stilu secesije, koje su postojeće i danas, a pripadaju bogatim ljudima, ili su javne namene.
U ovom delu grada su se vekovima dešavali najznačajniji događaji i ovde su objekti koji su ponos Čeha, kao što su Narodni muzej (Národní muzeum), Narodno pozorište (Národní Divadlo) i još mnoge druge građevine.

Narodni muzej (Národní muzeum)

Upoznavanje Novog Grada smo počeli od Vaclavovog trga (Václavské náměstí), koji je središte Novog Grada i koji je i do danas sačuvan u gotovo neizmenjenom obliku. U doba Karla IV trg je bilo mesto na kom su se tada održavali sajmovi konja, trgovalo se njima pa se tada čak zvao i "Konjski trg". Od XVIII veka, kada je ušao u sastav jedinstvenog Praga, pa sve do sada, trg je okružen zgradama u stilu secesije i omiljeno je mesto ne samo turista, već i samih Pražana koji se na njemu okupljaju prilikom mnogobrojnih manifestacija. Nabrojaću samo neke od bitnijih događaja koji su se izdešavali na ovom trgu. 1915.god. na Vaclavovom trgu (Václavské náměstí) proglašeno je osnivanje nezavisne države Čeha i Slovaka (Čehoslovačke), nakon pola veka na ovom istom trgu je došlo do sukoba stanovnika Praga i vojske Varšavskog Pakta, a samo godinu dana kasnije Jan Palah se spalio u znak protivljenja ovoj vojnoj intervenciji, pa se na trgu nalazi spomen ploča u znak sećanja na njega i događaje koji su podstakli njegovo samospaljivanje. Bitni događaji koji su prethodili Plišanoj Revoluciji su se 1989.god. odigrali takođe na Vaclavovom trgu.
Od trga se pruža predivan dugačak bulevar sa još lepšim travnatim površinama koje se nalaze između kolovoznih traka, dugačak 750 metara i širok 63 metra. Na gornjem delu trga se nalazi zdanje iz XIX veka pokriveno staklenom kupolom, koja osvetljena noću daje poseban i za oko nezaboravan trenutak u kome je teško odvojiti pogled i zaboraviti utisak koji je tada stvoren. U ovoj je građevini smešten Narodni muzej (Národní muzeum), koji je najveći a i najstariji česki muzej.
Dok je Ivona, naš vođa puta, preuzimala unapred rezervisane ulaznice za Narodni muzej, mi smo kao i ostali turisti iskoristili vreme da fotografišemo fasadu ovog divnog zdanja, sednemo i odmorimo na klupicama koje se nalaze na travnatoj površini ispred spomenika "Konjanika", odnosno Sv.Vaclava na konju, koji je postavljen ispred zgrade Narodnog muzeja. Spomenik "Konjanik" se na Vaclavovom trgu nalazi od 1912.god. Okružen je sa četiri sveca: Sv.Agnješka, Sv.Ljudmila, Sv.Prokopije i Sv.Vojceh. Sv.Vaclav, odnosno princ Venceslav je unuk Borivoja, osnivača Praškog zamka koji je ubijen 935.god. a zatim proglašen za sveca, pa ga od tada smatraju i zaštitnikom Čeha.

spomenik "Konjanik"- Sv.Vaclav na konju na Vaclavovom trgu (Václavské náměstí)

U Narodnom muzeju (Národní muzeum) smo se upoznali sa stalnom postavkom kao što je paleontološka, antropološka, zoološka i sl. Uz ovu istorijsku postavku, upoznali smo se i sa postavkama azijske, afričke i američke kulture. U zgradi se nalazi i Muzej česke muzike, kao i knjižara českog Narodnog muzeja sa izložbom knjiga. Napomenuću da se svakog prvog Ponedeljka u mesecu ulaz u muzej ne naplaćuje. Od oktobra do aprila je otvoren za posete od 09.00 – 17.00 h dok je od maja do septembra otvoren sat vremena duže. Ulaz je 100 CZK. Ne tako daleko od Narodnog muzeja se nalazi i zgrada Opere.
Uputili smo se zatim bulevarom  i ulicom Narodni ka Vltavi i Masarikovom keju. Sa obe strane bulevara susrećemo se sa brojnim rokoko i baroknim palatama, hotelima, barovima, restoranima i radnjama u kojima se mogu kupiti proizvodi mnogobrojnih poznatih brendova, kao što su prvenstveno Bata-prodavnica sa više spratova, New Yorker, H&M...
Želeli smo da ponesemo neki bogatiji suvenir kući, kao sto je npr. vaza ili čaše od kristala a koji je zaštitni znak Češke. U ovom bulevaru je moguće naći originalni kristal, ali se može desiti da u mnoštvu radnji koje ne prodaju pravi, prodavci pokušaju i da vam prodaju kopije izuzetno dobre izrade koje baš dosta liče na pravi kristal. Bohemija kristal je najpoznatiji i najprodavaniji u Češkoj. Ivona nas je upozorila na već pomenute radnje gde se može desiti da budemo prevareni, još nam je napomenula da prilikom kupovine obratimo pažnju da li proizvodi imaju na sebi plavo-žutu nalepnicu na kojoj je ispisano Bohemia Crystal a koja osigurava originalnost proizvoda. Kupovinu kristalnih čaša i vaza smo ostavili za poslednji dan jer još nismo razmenili novac, a vođa puta nam je preporučila da to obavimo malo kasnije u menjačnici koju će nam pokazati tokom šetnje.
Pre samog izlaska na Masarikov kej, nedaleko od mosta Legija, nalazi se Narodno pozorište (Národní Divadlo) iz 1868.god.

Narodno pozorište (Národní Divadlo)

U pozorište nismo ulazili na moju žalost. Zgrada u kojoj je Narodno pozorište smešteno deluje impozantno sa zeleno-zlatnom kupolom na vrhu i kako nam je vodič rekao, bogato ukrašenim enterijerom. U fazi završnih radova su učestvovali i veliki češki umetnici iz druge polovine XIX veka. Prva predstava koja je odigrana u ovom zdanju je bila premijera opere "Lubiše", Beržiha Smetane. Sve do danas su zastupljene opere čeških kompozitora: Smetane, Janaceka i Dvoržaka. 1881.god. je izbio požar i uništio veliki deo zgrade. Već 1882.god. se počelo sa obnovom, da bi naredne 1883.god. pozorište bilo potpuno rekonstruisano. Zgrada se ističe svojim neobičnim krovom koji liči na preokrenuti brod i boje je noćnog neba koje simbolizuje vrhunac. Besparica je uticala na to da gradske vlasti dozvole i organizuju venčanja ne samo za turiste, već i stanovnike Češke. Ako odlučite da izgovorite sudbonosno "Da" u Narodnom pozorištu na daskama scene, biće vam potrebno 3600 evra, a ako se za ovaj luksuz odlučite u njegovim salonima, proći ćete nešto jeftinije, od 1200-1600 evra. 
Šetajući Masarikovim kejom uživali smo u mirisu vode i svežini laganog povetarca, posmatrali roditelje i decu koja su pokušavala da hrane labudove. Iznad vode su preletala jata ptica, neprestano klepetajući krilima…i tako stigli do sledećeg mosta i poprečne ulice u kojoj se nalazi avangardna staklena konstrukcija - "Kuća koja pleše" (Tančící dům).

"Kuća koja pleše" (Tančící dům)

Ova kuća je poznata i kao "Džindžer i Fred", dok je neki nazivaju i "Pijana kuća". Sagrađena je 1997.god. uz veliku podršku tadašnjeg predsednika Češke, Vaclava Havela. Naziv je dobila po svom spoljašnjem izgledu koji podseća na siluete para koji pleše. Fantastično je ukomponovana u arhitekturu XIX veka koja je okružuje i uprkos sumnjama pre početka izgradnje, ipak se odlično uklapa u okolinu.
Ulicom koja se nalazi u nastavku Juraskuv mosta stigli smo do Karlovog trga (Karlovo náměstí). Na trgu se nalazi manji gradski park a tu je i Gradska kuća Novoga Grada iz XIV veka. U blizini, između Karlovog trga i Vltave je izgrađena barokna crkva Sv.Ćirila i Metodija iz XVIII veka. Od 1935.god. u njoj se nalazi sedište češke Pravoslavne crkve.
Uz samu crkvu se nalazi menjačnica. Ivona nam je preporučila baš ovu zbog povoljnijeg kursa. Prilikom zamene evra u češke krune vodite računa, jer ima više kolona ispod kojih piše sitnim slovima da nema provizije, ali se to odnosi samo za veće sume novca i tako možete doći u situaciju da dobijete znatno manje od očekivanog. Kurs je tog dana bio 27 čeških kruna (CZK) za 1 evro.
Do menjačnice se nalazi i picerija "Cogo" čiji je vlasnik Srbin. U njoj smo se osvežili poslednjeg dana našeg boravka u Pragu. Inače, ako zavirite u poprečne uličice, videćete da cene nisu iste kao u onim većim i atraktivnijim, pa hranu i piće možete sebi priuštiti dosta jeftinije.
Novi Grad se uz događaje iz istorije Češke i Čeha povezuje i dobrom hranom i pićem, pivnicama i krčmama. Najčešće se pije točeno pivo iz buradi. Čuvena češka piva su Pilsner iz pivare Pilzno, Staropramen iz pivare Smichov, koja se nalazi u Pragu, Budvar iz pivare Češke Buđejovice koje je u svetu poznato kao Budweiser, zatim Redegast i Velkopopovicky kozel.
Tako je pivnica "Kod krigle" (U Kalicha) pravo mesto za upoznavanje vedrog duha meštana. U njoj je sve u znaku junaka Hašekovog romana i vojnika Švejka iz I Svetskog rata. Hašek je kao dete stanovao u istoj ulici preko puta a domar pivnice se zvao Josef Švejk. Vlasnik je bio poznat kao smotanko pa je Hašeku posluzio za lik krčmara…Kada su odlazili u rat, Švejk i njegov prijatelj Vodička su se dogovorili da se ponovo nađu u ovoj pivnici u šest sati, posle rata. pa je tako interesovanje za ovu pivnicu naglo poraslo nakon što su se u izlozima knjižara širom Češke a i Evrope pojavili "Doživljaji vojnika Švejka". Nalazi se u ulici "Na Bojišti" koja je u samom centru Praga i u njoj se toči pivo Prazdroj jačine 12 stepeni. Prima oko 170 gostiju pa je neophodno unapred rezervisati mesto.
Švejkove fazone možete čuti u krčmi "Kod Fleka" (U Fleků) koja je poznata po jakom tamnom pivu Flekovski ležak (Flekovský Ležák) koje se pravi po češkoj recepturi najstarijoj u Pragu. Ona se nalazi u blizini Narodnog pozorišta u ul. Kremencova br.11 i kraj nje smo samo prošli i malo zavirili da ne bude da je nismo posetili. Mi smo na sugestiju vodiča otišli u jednu sasvim drugu, ne manje poznatu, a koji je razlog? Ova "U Fleku" (Kod Fleka) je prvenstveno atrakcija za turiste i znatno je skuplja od ostalih. Uz to, izbor je sužen, može se popiti samo jedna vrsta piva-Flekovsky ležak. Ovo pivo se ne puni u flase, ne izvozi se i ne pije van pivnice. Karakterističnog je ukusa i krigla 0.5 l košta 59 CZK. Pivnica ima osam dvorana, prima 1200 gostiju a ima i svoj kabare pa nudi i kulturni program, mogu se razgledati podrumi, uz to ima i Muzej piva. 
Pražani pivnice smatraju svojom drugom kućom, jer pivo nigde drugde na svetu ne prija tako kao u ovim Praškim pivnicama. U njima ćete čuti isprepleten stalni žagor i meštana i turista, kao i neprestano kucanje krigli punim piva.
Od Karlovog trga, ulicom Žitna, ponovo dolazimo na polaznu tačku, do Vaclavovog trga i Narodnog muzeja. 
Nedaleko se nalazi pivnica "U Medvidku". Bila je prepuna pa smo morali da sačekamo malo dok se oslobodilo par stolova.

Ova se diči još uvek tradicionalnim šarmom i još uvek je omiljena od strane lokalaca. Potiče još iz 1466.god. i već preko 540 godina je ponos grada. Nalazi se u zgradi koja je nekada bila fabrika za proizvodnju piva u kojoj se nalazio mali pab. U XX veku je pretvorena u hotel, današnji restoran i pivnicu koja i sada odiše šarmom iz XV veka i može da primi nekoliko stotina ljudi. Krase je beli zidovi, dugački stolovi i drvena burad sa više vrsta piva. Češko Budweiser svetlo i tamno, Ležak BUD, OLDGOT, 1466 i bezalkoholni Budvar. Cene se kreću ovako nekako: 24 CZK za točeno 0.33 l, do 39 CZK za 0.5 točeno, flaširano je nešto skuplje od 39-50 CZK. Pivo se i sada proizvodi u ovoj zgradi u mikro pivari koja je najmanja u zemlji. "U Medviku" je poznata i po proizvodnji najjačeg piva u Češkoj, pivo X-33, tamno gorkoslatko jačine 12,6 % alkohola i košta 4.7 e odnosno 129 CZK.

U pivnici se ne može popiti, ali se može kupiti u mikro pivari unutar pivnice. Pivnica se nalazi u ulici Perštyne, na broju 7 i radi od 11-22 h. I nemojte se zaleteti da uzmete uz pivo velike perece koji su posluženi na stolu ako niste spremni da izdvojite novac i za njih, jer nisu gratis, već se posebno naplaćuju i ni malo nisu jeftini.
Nakon degustacije i nazdravljanja punim kriglama, u već opuštenoj i veseloj atmosferi bližio se kraj radnog vremena, te smo nevoljno napustili ovo šarmantno mesto.
Na nekih 200 metara dalje nas je čekao naš autobus kojim odlazimo u hotel Opatov, koji se nalazi na užoj periferiji grada, gde ćemo noćiti tri naredne noći.

Ostale putopise iz Češke možete čitati na sledećim linkovima:
- 1Prag - deo 2/5 - četvrt grada - Mala Strana (Malá Strana)
- 2Prag - deo 3/5 - četvrt grada - Stari Grad (Staré Město)
- 3. Prag - deo 4/5 - četvrt grada - Hradčani (Hradčany) - Praški dvorac (Pražský hrad)
- 4. Prag - deo 5/5 - četvrt grada - Višehrad (Vyšehrad
- 5. Karlove vari (Karlovy vary) - jedinstveni dragulj Češke
- 6. Dvorac Češki Šternberk - Prošlost I Sadašnjost

author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

2 коментара

  1. Prag cesto posjecujem, ali me svaki put necim novim odusevi. Procitala sam sve sto ste napisali o Pragu, mogu vam samo reci da dijelimo isto misljenje. Zelim vam puno lijepih putovanja i da ja mogu kroz vase oci i pero putovati. Lijep pozdrav iz Bosne

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vam Fahira na citanju i lepim zeljama. Takodje, mnogo divnih putovanja zelim i ja Vama, a mozda resite da i Vi nama prenesete utiske po povratku. Srdacan pozdrav!

      Избриши

Budite slobodni da komentarišete, predlažete, pitate i Vaša iskustva podelite samnom.

Mesto za vašu reklamu. Ukoliko ste zainteresovani kontaktirajte me na sd.sladjana@gmail.com
Što slučajno, što namerno, uglavnom ničim izazvano, malo putujem, malo pišem, malo i fotografišem. Da iz sećanja ne izbrišem, dođoh na ideju da na blogu ponešto i zapišem :) [Slađana Marić] (https://lh5.googleusercontent.com/-uPBpldK3rCU/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAAA/OTp4WBJB4_g/s96-c/photo.jpg)