no
6/Dvorci/slider

8. април 2015.

Raskošne palate i dvorci Budimpešte

Нема коментара
Raskošne palate i dvorci Budimpešte




Budimpešta je grad koji svojom elegancijom poziva da joj se uvek vraćam nanovo i nanovo. I nakon nekoliko poseta ovom gradu na lepom, plavom Dunavu, još uvek nisam uspela da obiđem sve što sam naumila, tako da ostaje nešto zbog čega ću joj se opet vratiti. Naime, vikend putovanje je sasvim dovoljno da se ova susedna prestonica upozna onoliko, koliko ćemo prošetati gradom, upoznati se sa spoljašnjom arhitekturom predivnih građevina. Sa druge strane, nedovoljno da uživamo u izgledu enterijera istih, što je dovoljno da zacrtamo sebi zbog čega ćemo joj se vratiti. 
U jednom od prethodnih putopisa http://Kraljica Dunava - Budimpešta pisala sam šta je i na koji način moguće videti tokom dvodnevne posete, dok ću ovaj post posvetiti Budimskom zamku, Kraljevskoj palati, Palati parlamenta i Ribarskom bastionu koji nije ni dvorac ni palata, ali se svojom arhitekturom i divnim izgledom može porediti sa većinom dvoraca koje sam videla.

Budimski zamak

Budimski zamak u kom je smeštena Kraljevska palata se nalazi ispod brda Gelert na Budimskoj strani grada. Građena je od XIV-XV veka u gotskom i renesansnom stilu arhitekture. Fasada je u stilu baroka koji je dobila nakon poslednje rekonstrukcije. Do palate vode podzemne stepenice, a tu se nalazi i pult za prodaju karata za žicaru kojom se vrlo brzo stiže do samog ulaza. 
Vožnja žicarom pruža izuzetan panoramski pogled iako sama vožnja kratko traje. U samoj Kraljevskoj palati se nalaze Nacionalna Biblioteka Szechenyi sa preko pet miliona knjiga, Muzej Istorije Budimpešte, Muzej Savremene istorije, Mađarska Nacionalna Galerija i Kolekcija Ludvig.

Palata parlamenta

Ja nisam imala prilike da posetim unutrašnjost zgrade-Palate Parlamenta iako sam par puta bila u Budimpešti, što je samo povod više da se vratim Kraljici Dunava. Čula sam da obilazak unutrašnjosti traje nekih 45 minuta. Palata Parlamenta je jedna od najlepših građevina Budimpešte. Duga je 268 metara, visoka 96 metara (što je za mađare bitan broj jer je 1896.god. Mađarska proslavila 1000 godina postojanja) i u njoj je smeštena 691 prostorija. Unutrašnjost Palate su ukrasili najveći umetnici tog vremena. Neogotski stil krasi spoljašnost i fasadu dok je kupola u neorenesansnom stilu. Svojom veličanstvenom pojavom gleda na Dunav. Budimpešta je prepoznatljiva na svakoj razglednici na kojoj je neizostavna ova velelepna građevina. Krasi je veliki broj tornjeva, kao što sam već napisala najviši je 96 m i simbol je godine, 12 nižih koji predstavljaju mesece u godini i 365 niskih koji simbolizuju dane u godini. Građena je od 1885-1904.god. (zvanično otvorena 1896.). sedište je Vlade Republike Mađarske, mada vlada koristi manji deo zgrade, dok je veći deo otvoren za turističke obilaske. U glavnoj sali je izložena Sveta Kruna koja se nalazi i na grbu Mađarske. Građena je po uzoru na zgradu Parlamenta u Londonu.

Ribarski bastion

Ribarski bastion (bedem), za koji sam na samom početku napisala, nije ni dvorac ni palata, ali lepotom ni malo ne zaostaje za njima. Podignut je izmedu 1895. i 1902.godine i ima sedam kula od kojih svaka predstavlja po jednog mađarskog vođu. U srednjem veku je ovde bilo stecište riblje pijace, odakle i potiče ime ovog zdanja koje nikada nije ni služilo za odbranu grada. Više je dekorativnog karaktera a izgrađeno je kao dodatak uz crkvu Sv.Matije. Postalo je jedno od najatraktivnijih mesta u gradu zbog veličanstvenog pogleda koji se odatle pruža. Na trgu ispred Ribarskog bastiona i crkve Sv.Matije se nalazi statua kralja Stjepana I. 
Eh, na stepeništu i u kulama ovog bastiona bih sedela ceo dan i posmatrala kako Dunav krivuda gradom i uživala u kraljevskom pogledu na zgradu Mađarskog Parlamenta. Sa stepeništa, terasa i kula se mogu napraviti najlepše fotografije Pešte, Palate Parlamenta, Dunava i Lanđanog mosta.
Po meni, ovo je najlepši deo grada. Moram priznati da bih ovde mogla provesti ne samo celo popodne već i ceo dan tumarajući prelepim uskim kaldrmisanim ulicama u tišini koju su prekidali svojim fantastičnim umećem ulični svirači. Brojni kafei su nas mamili da se opustimo na njihovim lepim terasama. 
Ceo ovaj kvart sa brdom Gelert je pod zaštitom UNESCO-a, rekonstruisan je i bićete povučeni utiskom da ste trenutno u srednjem veku, mada taj utisak remeti mnoštvo turista iz zemalja širom sveta.

Naravno, nemojte propustiti noćnu vožnju Dunavom i uživati u predivno osvetljenim mostovima, posmatrajući kako se Kraljevski dvorac i Palata parlamenta šepure veličanstveno osvetljeni.






author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Нема коментара

Постави коментар

Budite slobodni da komentarišete, predlažete, pitate i Vaša iskustva podelite samnom.

Mesto za vašu reklamu. Ukoliko ste zainteresovani kontaktirajte me na sd.sladjana@gmail.com
Što slučajno, što namerno, uglavnom ničim izazvano, malo putujem, malo pišem, malo i fotografišem. Da iz sećanja ne izbrišem, dođoh na ideju da na blogu ponešto i zapišem :) [Slađana Marić] (https://lh5.googleusercontent.com/-uPBpldK3rCU/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAAA/OTp4WBJB4_g/s96-c/photo.jpg)