no
6/Dvorci/slider

3. јун 2015.

Cipelice Skitalice u portalu Živeti sa prirodom - fotografije Srbije

2 коментара
Cipelice Skitalice u portalu Živeti sa prirodom - fotografije Srbije




Cipelice Skitalice vole da pišu, isto tako i da fotografišu. Na prirodne lepote zemlje nam Srbije ne ostadoh ravnodušna, te aparatom pribeležih mnogo divnih predela. 
Tako se pre par dana, početkom ovog meseca, na portalu Živeti sa prirodom, među deset fotografija prirode Srbije, našlo i mojih pet. Fotografije su odabrane sa Instagram profila @cipelice_skitalice https://instagram.com/cipelice_skitalice i predstavljene u rubrici Galerija.
Portal Živeti Sa Prirodom je namenjen ljubiteljima prirode i zdravog načina življenja. Sa sadržajem portala se možete upoznati na ovom linku http://zivetisaprirodom.info/, dok se svih 10 fotografija prirode Srbije mogu videti ovde:.Galerija fotografija prirode Srbije
Svojih pet objavljenih fotografija predstaviću vam sada i kratko ih opisati:

Prve tri fotografije su snimljene na potezu kanjona reke Trešnjice i Gvozdačkih stena, a prilikom posete ovoj kraškoj planini u Zapadnoj Srbiji koja pripada kompleksu Valjevskih planina, nazvanoj po selu Gvozdac koje je smešteno na pola puta od Bajine Bašte prema Ljuboviji. Najviši vrh je Svilena stena (1231 m).

Bila je to šetnja po izuzetno lepom i atraktivnom terenu Gvozdačkih stena sa prolaskom kanjona reke Trešnjice. Uspon na greben Gvozdačkih stena nije bio mnogo zahtevan, ipak zahteva kondiciju za pešačenje od oko 22 km, sa ukupnim usponom od 700 metara i spustom od oko 1400 m. koji nas je nagradio divnim vrhovima i vidikovcima kao što su: 
Crvena stena, 1195 m, Svilena stena, 1231 m, Sokolina, 1225 m, Kurtinjaca, 1212 m...

Nakon završetka pešacenja po Gvozdačkim stenama spustili smo se u selo Gvozdac, prošli kroz zaselak Trutinaci i nastavili spuštanje u kanjone Trebuće i Trešnjice, u kojima smo pored prirodnih i ambijentalnih lepota videli i orlove, odnosno beloglave supove. 

Kanjon Trešnjice je nesumnjivo jedan od naših nalepših kanjona i zašticen je kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, ne samo zbog lepote ambijenta, već i radi očuvanja populacije beloglavih supova, kao prirodne retkosti. Očuvano je još svega 17 parova i jedino još uz kanjon Trešnjice, nastanjuju i kanjon Uvca. O kanjonu će biti više napisano u jednom od narednih postova. 

Četvrta fotografija je snimljena u zaštićenom prirodnom rezervatu Krčedinska ada, biseru prirode ušuškanom posred Dunava, samo nekoliko kilometara nizvodno od Beške u skoro netaknutoj šumi krčedinsko-petrovaradinskog rita, iz kojeg, tek s vremena na vreme, izleti poneka čaplja, roda, kormoran... 

Po silasku sa skele, kako smo zakoračili na ostrvce, ugledali smo tablu na kojoj je ogromnim slovima ispisana poruka „Krčedinska ada-poslednja oaza mira“. Na nekoliko koraka od nje, po blatu se valjaju crne čupave svinje mangulice. Nedaleko od njih pasu magarci, šetaju konji i krave, kokoške nesmetano kljucaju travu, uz njih neke čudne, rogate životinjke, za koje tek kasnije saznadosmo da su podolska govečad...(više o Krčedinskoj adi u narednim postovima…)

Peta fotografija prikazuje Lazarev kanjon i snimljena je sa grebena planine Malinik koja se nalazi u istočnoj Srbiji, od Beograda udaljena 220 km. Najviši vrh je Veliki Malinik 1158 mnv i do njega sam došla iz sela Zlot. Nesumnjivo je da je planina Malinik jedna od naših najlepših planina a sa njenog grebena se može videti i ono najlepše što greben može da ponudi. Pored većeg broja predivnih vidikovaca, jedan od njih je baš ovaj koji me je najviše i očarao. 

Sjajan prizor na sva četiri kraka Lazarevog kanjona koji je usečen ispod Malinika u dužini od 9 km. Krak, najbliži nama je kanjon reke Vej, njemu suprotan je kanjon Mikuljske reke. U desni krak Lazevog kanjona se ulazi i nastavlja se u levi krak koji je kanjon reke Demižlok. Ovaj kanjon-Lazarev, je najduži u istočnoj Srbiji, na pojedinim mestima i do 500 metara doseže njegova dubina…
Svake godine se održava tradicionalna planinarska akcija, a ove godine se 06.juna održava “10. Prolećni susret planinara-Malinik” pa se i sami možete uveriti u prirodne lepote Južnog Kučaja.

******************************
06.06.2015.su se u istom portalu u galeriji "Deset fotografija prirode Srbije" opet našle i moje dve. Celu galeriju sa portala Živeti sa prirodom možete videti na ovom linku Fotografije prirode Srbije vol.3 a ja ću vam i sada predstaviti ove dve prelepe fotkice:

Selo Ravnište u srcu Homolja

Ova fotografija je nastala prilikom planinarskog uspona na najviši vrh Homolja - Štubej 940 mnv prolazeći pokraj divnih vidikovaca i stena, te se zadržali u selu Ravnište koje se nalazi u neposrednoj blizini pećine Ravništarka i uživali diveći se nestvarnoj lepoti prizora koji se ukazao ispred nas.

Klisura Sklop

Penjući se na jedan od vrhova Homolja - Vrata koji se nalazi na 815 mnv pauzu smo napravili u divnom ambijentu klisure Sklop koja se nalazi u selu Vitovnica, u neposrednoj blizini istoimenog manastira. Iz nje se pojavljuje reka Vitovnica. Sa južne strane se prostire planina "Urlaja", dok je na severnoj strani planina "Faca". 

author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

2 коментара

  1. Prelepi opisi tvojih fotografija,a i fotke su super.Ja sam uzivala gledajuci a i citajuci tvoje blogove.Sladjo,samo tako nastavi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, drago mi je da Vam se dopadaju, kako opisi, tako i fotografije i iskreno se nadam da cete i dalje pratiti nove postove :)

      Избриши

Budite slobodni da komentarišete, predlažete, pitate i Vaša iskustva podelite samnom.

Mesto za vašu reklamu. Ukoliko ste zainteresovani kontaktirajte me na sd.sladjana@gmail.com
Što slučajno, što namerno, uglavnom ničim izazvano, malo putujem, malo pišem, malo i fotografišem. Da iz sećanja ne izbrišem, dođoh na ideju da na blogu ponešto i zapišem :) [Slađana Marić] (https://lh5.googleusercontent.com/-uPBpldK3rCU/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAAA/OTp4WBJB4_g/s96-c/photo.jpg)