no
6/Dvorci/slider

7. мај 2015.

Prag - deo 2/5 - četvrt grada - Mala Strana (Malá Strana)

Нема коментара
Prag - deo 2/5 - četvrt grada - Mala Strana (Malá Strana)




Nakon jučerašnjeg upoznavanja Novog Grada (Nové město) i druženja sa praškim pivnicama (pročitaj više...) i danas nastavljamo naše druženje sa Pragom. 
Krenuli smo sa brda Petrina (zahrad vrchu Petřína). Brdo se nalazi nedaleko od zgrada na Maloj Strani (Malá Strana) koje se sa Hradčanima (Hradčany) i Praškim zamkom (Pražský hrad) - (pročitaj više...) nalazi na levoj obali reke Vltave. Na vrh ovog brda se moži stići pešice i zičarom. Pleni svojim baštama koje su omiljeno mesto za šetnju samih Pražana i zaljubljenih parova. Nedaleko od ulaza se nalazi ukrajinska crkva, u kojoj se zadržavamo kraće. Iza nje je uređen ružičnjak (Růžový sad), do njega je opservatorija gde se može videti stari teleskop sa početka XX veka. Gledajući kroz njega, vidi se ceo Stari Grad (Staré Městoi kao na dlanu Karlov most.
Karlov most

Toranj, manja replika Ajfelove kule koju zovu Petrin (Petřínská rozhledna), privlači posebnu pažnju. Sa njegovog vrha se pruža zapanjujuće lep pogled na grad. Visok je 60 metara i do vrha smo prešli tačno 299 stepenika. Izrađen je 1891.god. povodom Svetske izložbe u Pragu.

Replika Ajfelove kule koju zovu Petrin (Petřínská rozhledna)

Istim povodom je u blizini predivnog vidikovca napravljen Lavirint obložen krivim ogledalima (Zrcadlové bludiště na Petříně), tzv.Lavirint sa ogledalima koji nam je priuštio nezaboravnu zabavu dok smo posmatrali naša tela, deformisana u svakojakim oblicima. U XIV veku su siromasi izgradili "Zid gladi" koji se još uvek nalazi na istom mestu. Sa brda Petrina uskom kaldrmisanom stazom silazimo dalje ka Maloj Strani (Malá Strana), četvrti grada koja je najstarija i najimpresivnija u Pragu, zatim dalje ka Malostranskom trgu (Malostranské náměstí). Prolazimo kraj crkve Sv.Marije izgrađene1611.god. a dograđene 1644.god. sa poznatim voštanim kipom Bambini di Praga (Prasko dete-Mali Isus) iz XVI veka, ispred kog se mole katolički vernici koji dolaze iz celog sveta na hodočašće. Crkva je jedna od najposećenijih crkava među stanovnicima Praga, nekada je pripadala Malteškim vitezovima, čiji se trg, palata i muzej nalaze u blizini ove crkve. Od Malostranske četvrti (Malá Strana) je udaljena nekih pet minuta hoda i ulaz je besplatan. Dalje, kraj pivnica, krčmi, mnoštva malih trgova, radnjica, galerija, malih poprečnih ulica koje smo mogli videti i u filmu "Amadeus", Miloša Formana, kao i starog vodenog mlina tzv. mlin Veliki Opat.
Malu Stranu (Malá Strana) je izgradio 1257.god. kralj Otokar II Premisli i do XVIII veka bila je samostalni grad, smešten u podnožju Praškog dvorca (Pražský hrad). Ova strana se u početku zvala Novi Grad (Nové město), ali već od XIV veka je postala poznata kao Mala Strana (Mali Grad ili Manja četvrt).
Dolazimo do velikog trga koji se nalazi ispred ulaza u Hradčane (Hradčany) - Hradčanskog trga (Hradčanské náměstí) na kom su smeštene mnogobrojne barokne palate i rezidencije, kao što je Schwarzenberski palata (Schwarzenberský palác) u kojoj se sada nalazi Narodna galerija.
Hradčani (Hradčany), odnosno Hradčansko brdo sa Praškim dvorcem (Pražský hrad) se nalazi na levoj obali i u njemu oduvek bije srce Čeha. To je najvažnije mesto ne samo u Pragu, već i u celoj Češkoj. Hradčani su u stvari kompleks dvoraca koji se više pruža horizontalno a ne vertikalno i kao takav, Praški dvorac (Pražský hrad) je po Ginisovoj knjizi rekorda najveći na svetu.

Praški dvorac (Pražský hrad)

Zauzima površinu od 70 000 metara kvadratnih, 570 metara je dugačak a 128 širok. U ovaj kompleks spadaju Kraljevski dvorac, Katedrala Sv.Vita, Romanska bazilika Sv.Đorđa, manastir Sv.Đorđa, Stara Kraljevska palata, Letnjikovac kraljice Ane iz XVI veka koji je poznat kao Belvedere, Rosenberg palata, Nova kraljevska palata, bajkovita Zlatna ulica u kojoj je nekada živeo slavni pisac Franc Kafka u plavo okrečenoj kući na br.22, baštice i vrtovi, kule Daliborka i Mihuljka (barutna kula), uličice i šarolika dvorišta, pa tako možemo reći da su Hradčani grad u gradu. (Poseban tekst o Hradčanima i Praškom dvorcu možete pročitati ovde...) jer iskreno rečeno zaslužuje poseban prostor, a mi nastavljamo dalje sa uponavanjem Male Strane.
Nakon obilaska kompleksa, kroz prvo dvorište Praškog dvorca vratili smo se na veliki kockom popločan Hradčanski trg i strmom kaldrmisanom ulicom Nerudova (Nerudovy), koja je najbolje očuvana barokna ulica u gradu silazimo ka Malostranskom trgu (Malostranské náměstí). Naziv ulice je posvećen slavnom Češkom pesniku Janu Nerudi koji je u ovoj ulici živeo u kući po imenu "Kod dva sunca".
Nekada su se u ovoj ulici nalazile kuće sa raznim nazivima, poput – "Crveni soko", "Tri male violine", "Zlatni pehar"...i danas se u njoj na kućama mogu videti heraldičke oznake-grbovi, znaci i amblemi po kojima su se kuće razlikovale sve dok nisu numerisane kućnim brojevima. Ovakve oznake su bile jedine informacije o profesijama stanovnika koji su u tim kućama živeli.
Hodajući Nerudinom ulicom (Nerudovy), susrećemo se sa restoranima, suvenirnicama, galerijama i brojnim aristokratskim palatama i rezidencijama koje pripadaju porodicama Lihtenštajn, Turb... Palata Alberta Lihtenštajna, vođe carske armije je jedna od najlepših palata iz XVII veka. Okružena je prelepom baštom sa veštački napravljenim pećinama u stenama. U unutrašnjost palate je nemoguće ući jer u njoj zaseda Češki Senat. Nedaleko je i stub Sv.Trojice koji zovu "Stub kuge", podignut 1715.god. u znak sećanja na mesto na kom je nekada harala ova bolest. 
Crkva Sv.Nikole (Kostel svatého Mikuláše) je crkva sagrađena između 1704-1735.god. Privlači posebnu pažnju, predstavlja najznačajniju građevinu praškog baroka i jedna je od najstarijih crkava u Pragu. Gradili su je Jezuiti, a 1955.god. je potpuno rekonstruisana. Sa njene kupole, visoke 70 metara pruža se izvanredan pogled na istorijske četvrti grada. Oltar ove crkve zauzima 1500 kvadr.metara. Njena bronzana kupola sa oltarom je treća po visini u Evropi. U njoj je na orguljama svirao Mocart 1787.god. za vreme svoje posete Pragu. Da bismo se popeli na njenu kupolu i uživali u predivnoj panorami izdvojili smo 350 CZK. Otvorena je svakog dana od 09.00-16.30 h. 
Na istoimenom trgu se nalazi i Malostranska Gradska većnica iz 1478.god.
U Nedudinoj ulici na broju 227 se nalazi Ambasada Republike Srbije, kraj koje prolazimo a zatim Mosteckom ulicom dolazimo do kule Malog Grada (Malostranská mostecká věž) i trga sa kog se penje na Karlov most (Karlův Most). Zaključujemo da je Mala Strana, deo grada koji se nalazi između Hradčana i Karlovog mosta. Malostranska kula (Malostranská mostecká věž) na mostu, se sastoji iz dve međusobno povezane kule – donje iz XII veka, koja je izgrađena u vreme Juditinog mosta čije ime i nosi i gornje, koju je u XV veku izgradio kralj Jirži Podjebradski. Ova druga, mlađa iz XV veka je otvorena za javnost. Karlovim mostom je Mali Grad (Malá Strana) povezan sa Starim Gradom (Staré Město). Na obe strane mosta, kako u Malom Gradu kroz koju se penjemo na Karlov most, tako i u Starom Gradu se nalazi kula kroz koju se ulazi u taj stari deo Praga.

Karlov most - (Karlův Most) 

Kamen temeljac za izgradnju Karlovog mosta (Karlův Most) je postavljen 09.jula 1357.god. u 05 h i 31 min. na mestu starog Juditinog mosta koji je uništila poplava. Datum i vreme nisu bili slučajnost već je Karlo IV verovao da će kamen temeljac postavljen u ovo vreme čuvati most od propasti. Zbog čega? Obratite pažnju, zapisani datum i vreme u redosledu godina-dan-mesec-vreme, čine numerički niz 1-3-5-7-9-7-5-3-1. Prvenstveno se most zvao Kameni most ili Praški most da bi od druge polovine XIX veka dobio naziv Karlov most. Ivice mosta krasi 16 lukova i replike 30 statua različitih svetaca i biblijskih likova kao na primer, statua Sv.Vita, Sv.Ludgara, Sv.Ćirila i Metodija, Sv.Ljudmile, Praški turčin…. Originalne statue je načeo zub vremena pa se čuvaju u Lapidarijumu Narodnog muzeja. Najstariji je sačuvani svetski most sa ovim rasponom lukova i jedini pešački most u Pragu. Barokne skulpture su delo vajara Matijasa Brausa i umetnika iz porodice Brokof. Prva postavljena statua je "Raspeće" i postavljena je još davne 1657.god, ostale koje su dela pomenutih umetnika su postavljene u periodu od 1706.-1714.god. dok je poslednja statua na mostu postavljena 1928.godine. Sam most predstavlja galeriju umetničkih dela pod vedrim nebom. Mogu se kupiti suveniri a možete naručiti i da vam urade portret ako imate dovoljno vremena. Dok čekate, odnosno pozirate, zabaviće vas ulični svirači koji ni malo svojim umećem i svirkom ne zaostaju za poznatim bendovima. Najpopularnija među turistima je statua Sv.Jana Nepomuka koji je po naredbi kralja Vaclava IV bačen sa tog mosta u Vltavu. Po legendi, razlog je taj što nije hteo ljubomornom kralju da oda ispovedi kraljice koju je ispovedao. Na mostu se i danas može videti tabla koja ukazuje na mesto sa kog je bačen. Danas ga smatraju zaštitnikom Praga, Jezuitskog manastira, mostova, simbol je poštenja i čuvar ljudi od poplava. Nemojte zaboraviti da stavite ruku na lik Jana Nepomuka. Dodirnite statuu, zaželite želju i biće vam ostvarena, a legenda još kaže da ćete se ponovo vratiti ovom gradu i to u društvu voljene osobe. Desnu stranu statue na kojoj je scena bacanje Nepomuka u reku, dodirujete za ljubav, a levu sa scenom ispovedanja kraljice za ostale želje. A ako ste u društvu voljene osobe poljubite se na ovom mostu, možete se nadati večnoj ljubavi. Verovatno da ste primetili da u skoro svim zemljama srednje Evrope postoje pored mostova figure monaha sa krstom u rukama. E, to su Nepomuci, odnosno figure Sv.Jana Nepomuka. Rođen je u Češkoj u mestu Pomuk i ceo svoj život proveo u Pragu na različitim položajima u crkvi do odluke kralja kada je sa Karlovog mosta bačen u Vltavu. 
Nakon prelaska Karlovog mosta (Karlův Most) dolazimo do Starogradske kule (Staroměstská mostecká věž) i prolazeći kroz nju ulazimo u deo grada koji se zove Stari Grad (Staré Město).O njemu ću detaljnije pisati u sledećem postu.

Ostale putopise iz Češke možete čitati na sledećim linkovima:
- 1.  Prag - deo 1/5 - četvrt grada - Novi Grad (Nové město)
- 2.  Prag - deo 3/5 - četvrt grada - Stari Grad (Staré Město)
- 3.  Prag - deo 4/5 - četvrt grada - Hradčani (Hradčany) - Praški dvorac (Pražský hrad)
- 4.  Prag - deo 5/5 - četvrt grada - Višehrad (Vyšehrad) 
5.  Karlove vari (Karlovy vary) - jedinstveni dragulj Češke
- 6.  Dvorac Češki Šternberk - Prošlost i Sadašnjost

author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Нема коментара

Постави коментар

Budite slobodni da komentarišete, predlažete, pitate i Vaša iskustva podelite samnom.

Mesto za vašu reklamu. Ukoliko ste zainteresovani kontaktirajte me na sd.sladjana@gmail.com
Što slučajno, što namerno, uglavnom ničim izazvano, malo putujem, malo pišem, malo i fotografišem. Da iz sećanja ne izbrišem, dođoh na ideju da na blogu ponešto i zapišem :) [Slađana Marić] (https://lh5.googleusercontent.com/-uPBpldK3rCU/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAAA/OTp4WBJB4_g/s96-c/photo.jpg)