no
6/Dvorci/slider

3. април 2015.

Raskošne palate Bukurešta

Нема коментара
Raskošne palate Bukurešta




Stiglo je proleće, mesec april i neradni dani u vreme praznika. Vreme pogodno za kratka prolećna vikend putovanja. Za sve koji bi želeli da odu nekud, a još se dvoume i razmišljaju kuda bi, ovo bi bio jedan od predloga.

U jednom od prethodnih putopisa Pariz istoka-Bukurešt pisala sam o prestonici Rumunije koja sa punim pravom nosi taj epitet i opisala kako sam je ja doživela i šta je to što je osnovno što se može videti u gradu predivnih bulevara.
Ako ste za vikend destinaciju tipa obilaska neke od susednih zemalja, Bukurešt je idalno rešenje..
Bili ili ne opčinjeni palatama, dvocima i muzejima, sigurna sam da nećete ostati ravnodušni nakon obilaska Kraljevske Palate i Palate Parlamenta.
Ove bih dve grandiozne građevine izdvojila iz prethodnog putopisa iz Bukurešta, koji možete pročitati na ovom linku http://Pariz istoka-Bukurešt i posebno ih opisala.
Lično smatram da su samo one dovoljan razlog da se zaputite ka istoku Evrope, donesete odluku, te krenete put Rumunije. Šta će vas tamo još dočekati dok šetate Bukureštanskim "Champs-Elysee"-om i avenijama koje se završavaju gde i horizont, verujte, bićete prijatno iznenađeni.

Kraljevska Palata - sada Muzej Nacionalne Umetnosti Rumunije

Kraljevska Palata je sagrađena u periodu od 1927. godine do 1837. u neoklasičnom stilu i od tada je više puta menjala svoj izgled. Do 1947.god. je bila kraljevska rezidencija Karola II i njegovog sina kralja Mihaila I. U njoj je od 1948.god. smešten Muzej Nacionalne Umetnosti u kome se nalaze tri umetničke galerije. Evropska umetnička galerija, Galerija srednjevekovne umetnosti Rumunije i Galerija moderne umetnosti Rumunije. Sve su izložene na jedan vrlo moderan i atraktivan način.

Muzej Nacionalne umetnosti Rumunije (rumunski-Muzeul National de Istorie a României) se kao što sam već napisala, nalazi u bivšoj Kraljevskoj Palati na Trgu Revolucije i zauzima 3000 kvadratnih metara.
Tokom rumunske revolucije 1989. godine koja je dovela do pada Nikolaja Čaušeskua muzej je bio oštećen.
Evropska umetnička galerija obuhvata međunarodnu kolekciju koja sadži radove starih majstora kao što su Domenico Veneziano, El Greco, Tintoretto, Jan van Eyck, Jan Brueghel the Elder, Peter Paul Rubens, i Rembrandt, kao i radove impresionista kao što su Claude Monet i Alfred Sisley koja je za javnost ponovo otvorena 2000. godine i nalazi se u južnom delu zgrade.
Galerija moderne umetnosti Rumunije ponovo je otvorena za javnost u proleće 2001. godine i nalazi se na međuspratu i drugom spratu palate, dok je Galerija srednjevekovne umetnosti Rumunije ponovo otvorena za javnost 2002.godine.

Kraljevska palata

Za posetu sve tri galerije biće vam potreban ceo jedan dan ako želite da uživate i opušteno razgledate Sledeći dan iskoristite za obilazak unutrašnjosti Palate Parlamenta.

Palata Parlamenta

Palata Parlamenta (rumunski-Palatul Parlamentului) je impozantna građevina, druga u svetu po veličini posle Pentagona a treća po zapremini iza Cape Canarevala u Americi i Velike Piramide u Egiptu. Građena je u vreme vladavine Nikolaja Čaušeskua. Danas je jedan od atraktivnijih i reprezentativnijih spomenika Bukurešta.
Visoka je 178 m. ima 12 spratova, 1100 prostorija, 4 podzemna nivoa. Na vrhu se nalazi heliodrom a ispod zgrade bunker protiv nuklearnog napada.
Danas se u njenoj bašti održavaju koncerti klasične muzike, pa je tako postala mesto na kom se spajaju politika i umetnost.
Ulazni hol je dugačak 100 m. Sala Republika je najimpozantnija sa lusterom od kristala koji ima 2800 sijalica i težine je 5 tona. Luster od 2.5 tone se nalazi u Sali za ljudska prava. Unutrašnjost Palate krasi 2800 kristalnih i zlatnih lustera, pozlaćeni svodovi, mozaici sa zlanim listićima, nameštaj od hrastovog i orahovog drveta, mermerni podovi koji su prekriveni predivnim tepisima.
Za turiste je dostupno samo pet posto unutrašnjosti, dok dnevno njenim hodnicima prođe oko 1000 turista. Cena ulaznica je 10 evra, dok se fotografisanje dodatno naplaćuje. Sad zamislite koji je to prihod koji se sliva u budžet.

Nakon obilaska Palate Parlamenta, do polaska natrag  prošetajte bulevarom Uniri, rumunskim “Champs-Elysee”-om koji je ukrašen sa 44 fontane koje neprestano žubore i nastavljaju se jedna na drugu sve do jedne velike fontane koja zbog svoje veličine ne može da stane u objektiv aparata. Bulevarom se proteže park sa četiri reda stabala. Dugačak je 3 km, samim tim i duži od “Champs-Elysee” avenije u Parizu koja je dugačka dva kilometra.

Trg Uniri

Prethodni putopis iz Bukurešta možete pročitati na linku http//: Pariz istoka-Bukurešt
dok se ostali putopisi iz Rumunije se nalaze na sledećim linkovima:
-http://Tragom grofa Drakule
-http://Pod sjajem punog meseca-zamak Bran
-http://Dragulj južnih Karpata-dvorac Peleš

author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Нема коментара

Постави коментар

Budite slobodni da komentarišete, predlažete, pitate i Vaša iskustva podelite samnom.

Mesto za vašu reklamu. Ukoliko ste zainteresovani kontaktirajte me na sd.sladjana@gmail.com
Što slučajno, što namerno, uglavnom ničim izazvano, malo putujem, malo pišem, malo i fotografišem. Da iz sećanja ne izbrišem, dođoh na ideju da na blogu ponešto i zapišem :) [Slađana Marić] (https://lh5.googleusercontent.com/-uPBpldK3rCU/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAAA/OTp4WBJB4_g/s96-c/photo.jpg)