no
6/Dvorci/slider

13. март 2015.

Prošlogodišnji i dugogodišnji uspesi Planinarskog Kluba "Čelik" iz Smedereva

4 коментара
Prošlogodišnji i dugogodišnji uspesi Planinarskog Kluba "Čelik" iz Smedereva


Ovo bi bio tekst o mom matičnom planinarskom klubu PK “Čelik” iz Smedereva.  Klub koji mi je omogućio da spoznam i upoznam našu zemlju na jedan nov i jedinstven način.  Zahvaljujući PK “Čelik”- u iz Smedereva, prokrstarila sam Srbijom uzduž I popreko, pešačila divnim planinskim stazama, boravila u najlepšoj prirodi i udisala čist vazduh punim plućima. Uz sve to, zavirila u mnogobrojne pećine, obišla dosta arheoloških lokaliteta, etno i eko centara, kuća i farmi. Divila se mnogobrojnim srednjevekovnim manastirima i utvređenjima. Slušala šum vodopada i reka…Družila se sa vedrim i nasmejanim ljudima koji su uvek spremni da pomognu u kakvoj god situaciji da se nađem na stazi.

Razlog za pisanje ovog teksta nije samo moj lični utisak, već  i želja da se ljubitelji prirode upoznaju sa mnogobrojnim uspesima PK “Čelik“ koji su se nizali iz godine u godinu od samog osnivanja. Nagrade i priznanja nisu izostala ni u godini koja je za nama.

PK “Čelik” osnovala je grupa ljubitelja prirode i planina - radnika tadašnje Železare Smederevo 21.03.1961. godine. Od tada, PK “Čelik” već  54 godine okuplja članove, planinare, visokogorce, alpiniste, orijentirce i ostale ljubitelje prirodnih lepota. Organizovano je bezbroj akcija, osvojeni su mnogi vrhovi, organizovani mnogobrojni  pohodi. “Čelik” je osvojio  112 planinskih vrhova viših od 2000 metara, a većinu njih i više puta. U akcijama sekcija:  za izlete, visokogorske uspone, alpinizam i orijentaciona takmičenja učešće  je uzelo više od 3000 članova. Time se “Čelik” uvrstio u red najaktivnijih planinarskih društava u Srbiji i postao prepoznatljiv po masovnosti  planinarskih akcija. Svojim uspesima je zaslužio počasti najtrofejnije sportske organizacije Smedereva.

Planinarski klub “Čelik” je član dva sportska saveza:
Planinarskog i
 - Orijentiring saveza Srbije.

Klub ima i tri sekcije:
- Sekcija za masovne akcije koju vodi Radojko Dimitrijević, svima nama bolje poznat kao drug Raja
- Sekcija za Visokogorstvo i Alpinizam koju vodi Slavko Stevanović i
- Sekcija za Planinarsku orijentaciju i Orijeniring na čelu sa Sašom Nikolićem.

Uspesi kluba od osnivanja do danas:

U planinarstvu se razvijala i jedna sportska disciplina – orijentacija, koju su članovi “Čelika” posebno zavoleli  i u njoj, posle nekoliko godina, postali jedan od najjačih klubova u Jugoslaviji.

- Tri puta su osvajali prvo mesto, dva puta drugo i tri puta treće, dok su na republičkim prvenstvima bili šest puta prvi, osam puta drugi i devet puta treći.

- Za to vreme su visokogorci  – alpinisti “Čelika” osvajali vrhove na Balkanu i to: Olimp u Grčkoj, Musalu u Bugarskoj, Olter Gran Paradizo u Italiji, Mont Blan u Francuskoj.  Visokogorski  uspesi  su se nastavili osvajanjem Kilimandžara u Africi, Elbrusa u Rusiji i Akonkagve u Južnoj Americi, vrhovima u Australiji.

- Za 25-godišnjicu postojanja, Čelik je od Vlade SFRJ, odlikovan Ordenom rada sa srebrnim zracima.

- Čelik  se može pohvaliti I trasiranjem pešačkog puta (transverzala) pod nazivom “Smederevska transverzala”, koja se poteže od Tvrđave, preko Udovica, Vodnja, Drugovca...do grada, koja se izdvaja kao jedan od doprinosa turističkoj ponudi grada.

- 2011. godine  Planinarskom Klubu "Čelik" na svoju 50-godišnjicu od osnivanja, je uručena Svetosavska povelja – najviše priznanje koje dodeljuje grad Smederevo za oblast razvoja sporta i afirmacije grada.

Nagrade i priznanja u 2014.godini - Sekcija za masovne akcije:

- 2014. godina Prvoplasirani klub po masovnosti na Republičkim akcijama u sekciji za masovne akcije koju vodi Radojko Dimitrijević - Raja. Klub je u prethodnoj godini  izveo 42 planinarske akcije, a učešće je uzelo 1210 planinara.
- Visokogorci su u 2014.godini ispeli i osvojili Musalu – najviši vrh Balkana – 2925 mnv, Mitikas na Olimpu 2918 mnv, planinari Čelika su u svoje knjižice ubeležili i Pirin. Za dva dana su popeli Vihren 2914 mnv, najvišu kotu ove planine u Bugarskoj i treći po visini vrh na Balkanu i vrh Todorka. Bobotov Kuk na Durmitoru, Midžor na Staroj planini.
- Alpinisti su ispenjali više smerova u stenama Kablara, Malog Vukana, Borskog Stola kao i tokom alpinističkog kampa u Crnoj Gori – Žijevo.
- U Ovčar Banji je završio obuku na letnjem alpinističkom tečaju Milan Pavlović.

Uspesi u Orijentacionim takmičenjima u 2014.godini:
- Drugoplasirani klub u ukupnom plasmanu u Ligi Srbije u planinarskoj orijentaciji u 2014.godini
- Juniori su zauzeli prvo mesto na prvenstvu Srbije u Zlotu kod Bora (Milan Pavlović I David Gostinčar)
- Veterani Drgutin Jeremić I Branko Grujić – prvo mesto.

Orijentiring u 2014.godini:
- Željko Ćorić drugo mesto na Noćnom prvenstvu Srbije i drugo mesto na prvenstvu Srbije na srednjim distancama.
- Sača Nikolić – prvo mesto na prvenstvu Srbije u kombinaciji, drugo mesto na dugim distancama i treće na srednjim distancama.
- Aleksandar Vijatović – drugi na prvenstvu Srbije na dugim distancama, treći u prvenstvu Srbije u kombinaciji u kategoriji M21B.
- Dragan Nikolić – prvo mesto na prvenstvu Srbije u kombinaciji i drugo mesto na prvenstvu Srbije na dugim distancama u kategoriji M50.
- Branko Grujić je zvanični prvak Srbije u kombinaciji u kategoriji M60.

Na osnovu postignutih rezultata PK “Čelik” je dobio organizaciju Prvenstva Srbije u Sprint orijentiringu za 2015.godinu, koja će se održati 13. Septembra u Smederevu.

Pozdrav svim planinarima, alpinistima, visokogorcima, orijentircima i mnogobrojnim obožavaocima prirode i boravka u prirodi.
Poseban pozdrav našem dugogodišnjem vodiču Radojku Dimitrijeviću - Raji, Predragu Stanisavljeviću –Peđi, koji je krenuo Rajinim stopama i Gojku Saviću – predsedniku kluba koji su uvek bili uz mene da mi daju podršku i snagu da istrajem u osvajanju najlepših planinskih vrhova Srbije.

21. marta je 54-godišnjica postojanja PK "Čelik" Smederevo a 27. marta će se održati prigodna proslava i Izborna Skupština Kluba 

Članovi kluba se okupljaju u svojim prostorijama u Karađorđevoj ulici, na broju 43. Neizostavno treba posetiti i muzej – trofejnu salu kluba koja je dokaz  tradicije i velikih sportskih uspeha naših planinara. Klub je otvoren utorkom i četvrtkom od 18.00 do 21.00 časova a po potrebi i češće. 

Lokacija: pogledaj na mapi - PK Čelik - Karađorđeva br.43 Smederevo

Fotografije: Slađana Marić

author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

4 коментара

  1. Bravo Sladjo,niko nije tako lepo predstavio nas klub ,,Celik,, kao ti! Samo nastavi.Rado citam Cipelice skitalice!

    ОдговориИзбриши
  2. Branko Grujić8.4.15. 13:49

    Odlično, samo nastavi. Mogli bi da obaveštavamo i o pojedinačnim akcijama. Samo prošlog vikenda smo ih imali tri. U Subotu 4.4.2015.god. bili smo na Fruškoj Gori akciji Dositejevim stazama i na Homoljama na maratonu. Dok smo u Nedelju išli na Rudnik Tragom drugog srpskog ustanka ( 200 godina ). Nadam se da ćete se u predsedništvu organizovati da imamo informacije. Branko

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! Potrudićemo se i naći način da obaveštavamo sve članove o svim aktivnostima kluba. Ja bih mogla ovde na blogu jednom mesečno da napišem tekst u smislu mesečnog izveštaja i na taj način informišem svo članstvo. Pozdrav!

      Избриши

Budite slobodni da komentarišete, predlažete, pitate i Vaša iskustva podelite samnom.

Mesto za vašu reklamu. Ukoliko ste zainteresovani kontaktirajte me na sd.sladjana@gmail.com
Što slučajno, što namerno, uglavnom ničim izazvano, malo putujem, malo pišem, malo i fotografišem. Da iz sećanja ne izbrišem, dođoh na ideju da na blogu ponešto i zapišem :) [Slađana Marić] (https://lh5.googleusercontent.com/-uPBpldK3rCU/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAAA/OTp4WBJB4_g/s96-c/photo.jpg)